Symposium ‘Covid & Duiken’ CONCLUSIES

Print Friendly, PDF & Email
Schermafbeelding 2021-09-19 om 16.27.00

Een ruime delegatie van Pelagos woonde op 16 oktober 2021 een nationaal symposium over duiken en covid bij in het Militair Hospitaal.  Onze eigenste dr Kurt Tournoy was er een van de prominente sprekers.  We kregen er veel informatie en hoorden enkele standpunten over hoe als duiker om te gaan met dit niet-alledaags virus. We delen dit graag met jullie, vandaar dit artikel.

COVID IS NIET ALTIJD ZICHTBAAR

bij 9 op 10 mensen die covid hebben, is de ziekte niet of nauwelijks voelbaar, zij worden dus ook niet opgenomen in het ziekenhuis.  MAAR bij diezelfde mensen heeft 1 op 4 toch wel meetbare aantasting van het lichaam (kunnen de longen zijn, of het hart, of …).  Gelukkig is die aantasting vaak mild en tijdelijk, maar soms is ze blijvend.
Conclusie: zeker als duiker moeten we blijvend ons best doen om niet besmet te worden met Covid want ook al hebben we er geen schrik van (omdat velen niet zwaar ziek zijn), het kan soms de oorzaak zijn van blijvende aantasting aan longen/hart.

COVID IS GEEN GRIEPJE

Sommige mensen (ook deze die een milde Covid hadden) ontwikkelen een long-covid: het duurt vele maanden voor de klachten (zoals vermoeidheid, toch wat kortademigheid enz) of de aangerichte schade aan longen/hart hersteld is.   Covid is dus zeker op dat vlak niet te vergelijken met een griepvirus (waar we wel snel van genezen).   Bijkomend is het zo dat de herstelreactie van ons lichaam vaak een blijvende verzwarende factor is voor een duiker (bijvoorbeeld: het door ons lichaam aangemaakte littekenweefsel maakt het hart blijvend minder contractiel).

VACCINATIE HELPT ANDEREN

We weten dat wie gevaccineerd is bijna altijd beschermd is tegen de ziekte, of ingeval er toch ziekte is dit hoogstens met milde ziektesymptomen zal zijn. Wie gevaccineerd is blijkt wanneer hij/zij toch besmet wordt de ziekte bovendien veel minder te verspreiden. Dat helpt dus om anderen te beschermen.


Dat alles heeft gevolgen voor onze duiksport:
– wie positief heeft getest op Covid, of Covid heeft doorgemaakt (in welke vorm ook), doet er best aan even geen duiken te maken met verplichte decostops. Bij een toevallig vastgestelde besmetting zonder symptomen wordt 4 weken niet gedoken. Bij besmetting met milde klachten wordt 12 weken niet gedoken. Bij besmetting met zware klachten is herkeuring bij een arts aanbevolen. Wie decoduiken wil maken, doet (of laat dit doen) vooraf een risico-inschatting. Voor mensen die meegaan met de Egypte-reis begin april 2022 is dit belangrijk !  Kom vooraf trainen om uw conditie in te schatten.   Wie al enkele maanden weinig of niet heeft buiten gedoken, neemt best de draad nog op voor de Egypte-reis – enkele duiken in de transfo kan ook een goede opstap zijn…
– duiken is een groepsactiviteit (minstens met 2 dus) waarbij je zorg draagt voor de ander en dus ook probeert om Covid niet door te geven. Naast de basis hygi├źneregels die altijd en overal nuttig zijn, is ook vaccinatie een basis-advies voor elke duiker.  Als duiker zouden we daarom ook vaccinatie moeten stimuleren, en staan we dus achter initiatieven zoals het invoeren van covidsave ticket.  Kom je terug van het buitenland (uit een rode zone), dan respecteer je de veiligheidsmaatregelen (quarantaine of pas contacten met anderen na een negatieve test). Wie zich niet goed voelt, blijft thuis. Dat geldt ook voor de activiteiten georganiseerd door Pelagos (zwembadtrainingen, opleidingen, duiken, reizen…): je komt als je ‘save’ bent.

Deel met je vrienden

┬ę Pelagos

Website door coussement.info