Wrakduiken Plymouth Juli 2017

Print Friendly, PDF & Email
images

Duik 1: Hand Deeps

Het ondiepste punt van Hand Deeps is een punt met zeewier bedekte rots die zich op 10m diepte bevindt. Het is een rotsige bodem die tot 50m diepte gaat. Mooie rotsformaties met anemonen. Verschillend drops mogelijk.

Duik 2: Eddystone

De vuurtoren Eddystone ligt 19km ten zuiden van Plymouth in open zee.

Je kan er duiken in ondiepe waters die begroeid zijn met kelp aan de noordzijde tot aan de Rocky reefs aan de zuidkant, waar zich drop-offs bevinden tot 40m. De bodem is bezaaid met rotsformaties die begroeid zijn met een varia aan anemonen en wieren. Door de witte zandachtig bodem is er een mooie zichtbaarheid bij helder weer. Veel variatie aan leven en een mooie plaats rondom de vuurtoren.

Duik 3: SS Persier 

100m lang, dek van 16m breed.

Het Belgisch stoomschip de Persier (oorspronkelijk gebouwd in 1918 als The War Buffalo) is gezonken op 11 februari 1945. Het was 3nm van Eddystone varend in convooi toen een torpedo insloeg aan stuurboord zijde en haar tot zinken bracht. Het schip zonk niet direct. Terwijl ze zonk, is als laatst gezien aan de spiegel dat de schroef nog draaide. Ze was 10nm van haar bestemming waar ze zonk in Bigbury Bay, op een rif op 27m diepte gelegen tussen Plymouth & Salcombe. Het wrak is mooi intact gebleven, er is veel leven rond.

Een echte aanrader!

Duik 4: The Main (vroeger The Siërra Blanca van 1904-1913)

Stoomschip van 114m lang, dek van 14m breed.

The Main (hernoemd in 1913 nadat de bovenbouw werd vernieuwd) is gezonken op 23 maart 1917 door een torpedo inslag van de UC-17 aan bakboordzijde. Ze ligt op een zandbodem/zandbank en is heel goed herkenbaar aan de schroef op de boeg. Het dek ligt op 22m en de kiel gaat tot 34m.

Duik 5: The Rosehill (Ex Minster)

Stoomschip van 110m lang, dek van 17,6m breed.

The Rosehill (gebouwd 1911) was een cargoschip dat in beslag genomen werd door de Admiralty om tijdens het begin van de eerste wereldoorlog te functioneren als transportschip. Maar in 1917 werd ze doelwit van de U40. Ze is gezonken en gedraaid op haar stuutboordzijde. Het mooie aan het wrak zijn de spectaculaire boilers. Onder de platen die rond liggen, verblijven congers. Mooie scholen vis zijn er ook te spotten. Het schip ligt op een diepte van 30m.

Duik 6: SS James Egan Layne

Stoomschip 128,6m lang en 17,4m breed

De James Egan Layne (gebouwd in 1944 in New Orleans USA) is één van de meest bekende en het meest bedoken wrak van Engeland. Het schip ligt recht gezonken in de baai Whatsand bij Plymouth op een diepte van 20m. Gezonken door meerdere torpedo’s van U-boot U-399 in 1945. Een mooi wrak om te verkennen omdat het relatief ondiepte ligt.

Tip! Neem gerust je tijd.

Duik 7: HMT Elk

Engels stoomschip 33,1m lang en 6,4m breed.

Het schip was een metalen schip, en werd gebouwd in 1902. De HMT Elk werd opgeëist  door de Admiralty in 1939 om te dienen als Mine Sweeper. Maar na 1 jaar dienst is ze op 27 november 1940 gezonken tijdens trailes nadat ze tegen een verankerde mijn vaarde. Het schip ligt op een diepte van 28m.

Duik 8: Is niet doorgegaan voor ons door Medische redenen…

Het was een zeer mooie duikvakantie, met mooie ervaringen.. Jessica, Bart en Nikolaas behaalden er het brevet Specialty Wrak Diver. In totaal waren we met 24 VVW-duikers.

Deelnemers van Pelagos: Istvan, Jessica, Nikolaas, Niko, Cedric, Bart en Thierry.

Deel met je vrienden