Een lid getuigt…(4)

Print Friendly, PDF & Email
1

Bioluminescentie op Bonaire

Hier op duikreis op het eiland Bonaire (Z-Amerika) was één van de absolute highlights het lichtgevende paringsspektakel van de Ostracods (Nl. mosselkreeftjes). 

Twee, drie dagen na volle maan, 3 kwartier na zonsondergang komen deze bijzondere diertjes in groten getale uit de diepzee naar het rif (6-8 meter diep) om gedurende 20 minuten te paren. Een heel nauw “paarvenster” dus. Maar wij mochten er toch bij zijn – tweemaal zelfs! Met de ondergaande zon gingen wij mee onder in de zee en legden ons op vinkenslag klaar op de juiste diepte. 

Na enige minuten begon het lichtspektakel: de mannelijke ostracods hebben twee klieren die elk een chemische stof afscheiden. Wanneer deze stoffen zich mengen met elkaar en met zuurstof ontstaat een felle blauwe lichtflits die zich vervolgens pulserend door het water voortbeweegt. Zo trekken de mannetjes de vrouwtjes aan. Seks is voor deze soort echt elke keer een highlight. 

Op het toppunt van het paringsballet werden we omringd door duizenden gelijktijdig flitsende jonkers die het beste van zichzelf gaven – alsof we zwommen door een hemel van duizenden gelijktijdig vallende sterren… Een uniek natuurspektakel.

Ook het andere onderwaterleven is hier prachtig: schildpadden, prachtig wuivende onderwatertuinen en vandaag nog een meterslange zwemmende groene murene vlak onder ons… 

Het Bovenwaterleven tenslotte is ook uitbundig dankzij de schitterende buddy’s van duikclub Pelagos en moppenkeizer van dienst Jan Leybaert!

Helaas weer veel te kort natuurlijk.

Adelwijn

Deel met je vrienden