La Forme 4 – Duinkerke – zondag 2 juni 2024

Print Friendly, PDF & Email
Schermafbeelding 2020-07-03 om 16.10.49

Voor zij die deelnemen aan dit “avontuur”, hierbij wat meer info.

Verantwoordelijke: Lieve Nuytinck (0476 459 990 )

Adres: 

Route de l’Écluse Trystram, Dunkerque (France)
(neem afrit 62 op de autostrade t.h.v. Dunkerque)
GPS-coördinaten:51°02’34.7″N 2°22’07.5″E
Het is het eerste dok aan je linker kant als je de Route de l’Écluse Trystram op rijdt.

Gezien er GEEN vulmogelijkheid ter plaatse is, moet je lucht voorzien afhankelijk van je aantal duiken. Er kan ook gezorgd worden voor een tweede fles van de club, voor hen die dit nodig hebben. Gelieve daarvoor Lieve N (0476 459 990 ) te verwittigen ten laatste zaterdag 25 mei !!

Wat meer info over het dok:

Een dok is een bassin waar schepen kunnen worden afgemeerd en op het droge kunnen worden gebracht voor onderhoud, bouw of ontmanteling. La forme  4 is het laatste droogdok op het terrein, de andere werden opgevuld omdat ze te klein waren geworden. Deze is uit gebruik genomen maar biedt duikers vandaag de dag een echt natuurlijk zwembad van zeewater van zo’n tien meter diep. La forme  4  is een bijzondere plek, halverwege tussen de steengroeve en de zee. Het is een beschermd gebied in het hart van de haven van Duinkerken waar het bootverkeer uitzonderlijk is. Maar het is nog steeds een marien milieu, met zijn eigen fauna en flora. Vandaar de interesse voor duiken…

La forme  4  is een bakstenen structuur. De zijwanden (bajoyers) bestaan uit trappen. Je zult ook verzegelde metalen ladders tegenkomen om van niveau naar niveau te gaan. Onderaan is een rij tin (houten stukken op metalen steunen) te zien, die het mogelijk maakte de boten te ondersteunen wanneer het ruim van zijn water werd ontdaan. Aan de zeezijde eindigt het dok met een trede (de invert busk) die de grens van het toegestane duikgebied aangeeft.

La forme  4  wordt al vele jaren niet meer gebruikt. De flora en fauna hebben deze ruimte dan ook geleidelijk heroverd. Het leven is overvloedig, vooral in de bakken, maar de bodem is niet zonder zijn aandeel van paling, aal, garnalen, zeebaars, harder, inktvis, anemonen, sponzen, zee-ganzen, kokkels, enz.

Deel met je vrienden