© Pelagos 2019
Frequently Asked Questions
over ons / faq
U hebt een vraag?
We helpen u graag daarbij !
duikschool
Het lijkt misschien vreemd om terug “school” te volgen als je weet dat men in een weekje kan leren duiken op één of andere exotische vakantiebestemming.Vergelijk het eventjes met autorijden. Iedere aspirant-chauffeur kan na een dagje oefenen zijn/haar auto aan de praat krijgen en een klein stukje rijden maar veilig kun je het moeilijk noemen.
Onze duikschool leidt je stapsgewijs op tot een duiker met voldoende theoretische bagage, praktische ervaring, omgaan met je duikuitrusting,.. en dit op je eigen tempo, zonder haast en persoonlijke begeleiding.
duiken
Bijna iedereen kan leren duiken, er zijn echter wel enkele vereisten.
Je dient een normale goede gezondheid te hebben. Een medische goedkeuring van uw huisarts of een duikarts is een jaarlijkse vereiste. Verder is ook een goede basisconditie aangewezen.
Als sportduiker hoef je geen superman, of -vrouw te zijn. Het is veel belangrijker je eigen grenzen te kennen en je duikgedrag daar aan aan te passen. Leren duiken gaat dan ook stap voor stap en voor macho’s is dan ook geen plaats bij Pelagos…
We hoeven er niet flauw over te doen. De mens is geen vis en de mens bevindt zich onder water dan ook in een voor hem niet vertrouwd milieu.Maar met een goede opleiding, voldoende ervaring, een goede houding en ingesteldheid, een degelijke uitrusting en een betrouwbare buddy (of duikpartner) wordt duiken wel veilig. Sporters lopen meer blessures op tijdens het voetballen, lopen of fietsen. Duikongevallen halen daarentegen eerder het nieuws omdat het gewoon spectaculairder oogt.
Wat betreft blessures zoals rugletsels enz. kunnen we ook iedereen geruststellen. Onder water weegt alles veel minder zwaar en je zweeft letterlijk rond, gewichtsloos zoals in de ruimte.
Duiken is dus duidelijk minder gevaarlijk dan algemeen aangenomen wordt, alleen kan dit maar mits een goede opleiding en begeleiding waar iedereen goed weet waar hij of zij mee bezig is. Als duiker word je ook tot niets verplicht ! Wel krijg je bepaalde grenzen vanuit de club en federatie opgelegd, veelal verbonden aan het behaalde brevet.Je hebt dus zelf je gezondheid in de hand bij het volgen van alle aangeleerde richtlijnen.
Een opleiding voor om het even welk brevet bestaat uit drie delen: zwembadoefeningen, theoretisch gedeelte en open water sessies.
In het zwembad worden een hele reeks elementaire duiktechnieken in een bekende omgeving aangeleerd en stap voor stap beoordeeld.
In het theoretisch luik leer je de principes van het veilig duiken, wat duikfysica, wat duikgeneeskunde, materiaalkennis…
Tenslotte worden de verworven duikvaardigheden geoefend in open water.
Dit klinkt misschien als een hele opgave, maar het valt allemaal reuze mee. Natuurlijk start de opleiding helemaal onderaan de ladder en er is geen enkele dwang om tot een bepaald niveau op te klimmen.
prijs
Het is niet omdat je geen professioneel topmateriaal kunt betalen dat je niet kunt duiken.
Door het steeds populairder worden van de duikensport, is er voor een schappelijke prijs zeer goed materiaal te koop.
Bovendien kun je je aankopen spreiden. In het begin heb je enkel het materiaal nodig dat je gebruikt tijdens onze wekelijkse zwembadtraining. Een tuba (snorkel), duikbril, palmen (zwemvliezen), een gordel met wat kilootjes lood en je kunt al aan de slag in het zwembad.
Ben je toe aan je eerste echte duik, dan komt pas de volgende aankoop. Een gordel met lood voor open water, een duikpak, handschoenen, laarsjes en nog wat kleinere spullen vormen voor elke duiker de tweede stap. Maar ook hier heb je al klassespullen voor een redelijke prijs.
De verdere aankopen kun je spreiden in functie van je budget. In de club kan je trouwens duikflessen, ademautomaten en duikjacket uitlenen. Je kiest dus zelf wanneer je iets bij koopt, en bekijk het zo: je familie hoeft nooit meer te twijfelen over wat ze je nu weer cadeau gaan doen!
Ook het lidmaatschapsgeld is meer dan redelijk! Wil je daarover meer precieze info, dan contacteer je ons best eens.